ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Ασφάλεια

«Η Θεσσαλονίκη μου δεν ανέχεται γκέτο, θέλω οι συμπολίτες μου να νιώθουν ελεύθεροι.»

Ο φόβος δεν υπήρχε μέχρι πρόσφατα στις ζωές των Θεσσαλονικιών. Μπήκε από την ώρα που συγκεκριμένες γειτονιές της πόλης καταδικάστηκαν με τις ευλογίες των αρχών, να μετατραπούν σε γκέτο. Σε εμβληματικά σημεία της πόλης, δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, έχουν εγκατασταθεί η παραβατικότητα και η εγκληματικότητα. Η περιοχή της Ροτόντας είναι χαρακτηριστικό δείγμα. Σε αραιοκατοικημένες γειτονιές συμβαίνει το ίδιο. Στο όνομα του ακατανόητου ασύλου, η πανεπιστημιούπολη αποτελεί γκέτο μπαχαλάκηδων και ναρκέμπορων, απειλητικό ακόμα και για τους ακαδημαϊκούς πολίτες, προσβάλλοντας το κύρος και τη φήμη ενός από τα πιο σημαντικά κεφάλαια της πόλης.
Συμμορίες παράνομων μεταναστών που κινούνται ανενόχλητα διεκδικούν μεταξύ τους, με απίστευτη βιαιότητα, μερίδιο στην παρανομία. Ακόμη κι όταν παρανομούν, μολονότι αγνώστου διαμονής, αφήνονται να κινούνται στα ίδια μέρη, αντί να οδηγηθούν σε κλειστά κέντρα φιλοξενίας. Οι κάτοικοι των γειτονιών τις οποίες αυτοί λυμαίνονται έχουν αρχίσει  να συζητούν τη φυγή.

Η μέριμνα του δήμου για φωτισμό και παρουσία των υπηρεσιών του στις γειτονιές αυτές δεν αρκεί. Χρειάζεται διαρκής και συστηματική αστυνόμευση και αυστηρή εφαρμογή των νόμων. Θα το υπενθυμίζω καθημερινά. Ακόμη κι αν η ασφάλεια δεν αποτελεί άμεση αρμοδιότητα του δημάρχου, αυτή βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητές μου. Για να απολαύσεις την ελευθερία σου χρειάζεσαι ασφάλεια. Κι όποιος μεταξύ των υπευθύνων δεν ανταποκρίνεται στο καθήκον του θα αντιμετωπίζει τη δικαιοσύνη.